Wat voor materiaal moet je nemen voor jouw kozijnen?

Kozijnen zijn er in verschillende materialen. Iedere soort heeft zijn eigen voordelen en nadelen. De één is misschien duurder dan de ander, maar ook sterker. De één mag dan goedkoper zijn, maar heeft ook meer onderhoud nodig. Daarbij moet het kozijn dat je kiezen gaat ook nog eens bij het exterieur van jouw huis passen. Je wil natuurlijk geen gevel creëren die gigantisch uit de toon valt. Over het algemeen heb je de keuze uit kunststof kozijnen, houten kozijnen, aluminium kozijnen en stalen kozijnen. In dit artikel lees je alles over ieder materiaal.

Kunststof kozijnen

Kunststof is verreweg het goedkoopste materiaal voor jou kozijnen, zowel in aanschaf als onderhoud. De kozijnen zelf zijn ietsje minder duur dan hun houten concurrent, maar hebben absoluut geen onderhoud nodig. Kunststof is waterbestendig en roest niet, waardoor je gedurende zijn gehele levensduur (50 jaar) geen cent hoeft uit te geven aan verf of vervanging. Daarbij is kunststof ook nog eens heel stevig en bestand tegen inbrekers.

Houten kozijnen

Houten kozijnen hebben iets minder voordelen dan kunststof. Ze zijn dan ook de oudste variant en daardoor misschien een beetje achterhaald. Houten kozijnen verslijten het snelst en hebben in de tussentijd ook een hoop onderhoud nodig. Wel hebben de meeste oude gebouwen kozijnen van hout, waardoor opnieuw voor hout kiezen de authenticiteit van je pand bewaart.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn een andere voordelige, en veilige optie voor jouw huis. Evenals kunststof is aluminium bijzonder duurzaam. Het aluminium wordt vaak op een speciale manier bewerkt waardoor je het in iedere kleur kan krijgen, en het tegen oxidatie bestand is. Daarbij heeft aluminium een luxueus en modern uiterlijk. Geschikt voor de meeste gebouwen dus.

Stalen kozijnen

Kozijnen van staal zijn duurder dan de concurrenten. Wel is het zo dat staal een industriële indruk achterlaat die jouw pand meteen op laat vallen ten opzichte van de buren. Staal is daarbovenop ook zeer stevig, waardoor je het inbrekers bijzonder moeilijk maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *