Klokkijken voor blinden en slechtzienden

Voor mensen met slecht zicht kan het erg lastig zijn om klok te lezen. Zowel wandklokken als wekkers en horloges werken op zicht. Er zijn verschillende zogenaamde “low vision” horloges en klokken te koop. Deze hebben extra grote cijfers en weinig tierlantijnen, voor beter zicht. Maar wat als je ook deze niet of niet goed kunt lezen? Dan kan een sprekende klok een oplossing bieden.  

Verkrijgbaar in verschillende varianten 

Wanneer je op zoek gaat naar een sprekende klok heb je de keuze uit verschillende varianten. Er zijn sprekende klokken voor op je nachtkastje, welke ook visueel de tijd aangeeft. Ook zijn er sprekende horloges verkrijgbaar die eruit zien als een normaal horloge en die je dus om je pols draagt. Ten slotte zijn er ook andere varianten verkrijgbaar, die er niet uitzien als een klok. Maar wanneer je geen gebruik maakt van de optie om de klok visueel af te lezen maakt dit wellicht niet uit. In dat geval zijn er kleine sleutelhangers verkrijgbaar die fungeren als sprekende klok.   

Hoe werkt een sprekende klok? 

In feite zegt de naam het natuurlijk al, maar een sprekende klok spreekt het tijdstip uit, zodat je als blinde of slechtziende weet hoe laat het is. Dit doen ze op het moment dat de gebruiker dit wenst. Zowel bij een horloge als bij de sleutelhanger druk je op een knopje als je wit weten hoe laat het is. De klok spreekt dan vervolgens de tijd uit. De meeste sprekende klokken passen zichzelf automatisch aan aan de zomer- en wintertijd, wat een handige bijkomstigheid is.  

Braille horloges 

Heeft een sprekend horloge niet de voorkeur? Dan zijn er ook nog braille horloges verkrijgbaar. Deze horloges zijn zowel visueel als door middel van brailleschrift af te lezen. Je kunt de wijzerplaat openen om te voelen hoe laat het is. Het grote voordeel van deze horloges is dat ze in stilte te gebruiken zijn en ze niet kunnen worden overstemd door omgevingsgeluiden.   
Voor blinden en slechtzienden zijn er dus genoeg opties om toch zelfstandig op de hoogte te blijven van de tijd. Of dit nu binnens- of buitenshuis is, met een sprekende klok of braille horloge weet je altijd hoe laat het is.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *