Wat is de beste manier om de was te drogen, met een wasdroger of aan een waslijn of wasrek? Welke manier is het energiezuinigst? Hoe wordt je kleding het beste droog? Hoe slijt je kleding het minst? En wat is het meest praktisch? Naar al deze punten hebben we gekeken. Verder is het goed om te beseffen dat er verschillende soorten wasdrogers zijn. De meest moderne soort wasdroger is de warmtepompdroger. Warmtepompdrogers zijn energiezuinig en gaan ook zuinig om met kleding. Maar wat is nou het beste? Hieronder leggen we het uit.
Wasgoed buiten drogen aan een waslijn
Het voordeel van wasgoed buiten drogen aan een waslijn is dat kleding goed en goedkoop droog wordt. Bovendien ruikt kleding die buiten bij een lentebriesje in de zon heeft gedroogd heerlijk fris. Er zijn echter ook nadelen aan een waslijn buiten. Ten eerste kost het veel tijd om het wasgoed op te hangen. Ten tweede is het geen optie als het koud is of als het regent. Ten derde neem een waslijn veel ruimte in beslag. Verder kunnen handdoeken ruw en hard worden wanneer je ze aan een waslijn in de zon droogt. En tenslotte is felle zon niet gunstig voor gekleurde kleding. Maar ook kleding van zijde of wol kan in de zon verkleuren waardoor het een gele gloed kan krijgen.
Wasgoed binnen drogen aan een wasrek of waslijn
Wasgoed binnen laten drogen op een wasrek of aan een waslijn heeft als voordeel dat een waslijn goedkoop is in de aanschaf en dat je op eventuele stookkosten na geen energie verbruikt. Om kleding goed te laten drogen, gaat het er niet per se om dat het warm is in de kamer, maar vooral dat er goed wordt geventileerd. Nadelen van wasgoed binnen laten drogen is dat het vaak veel ruimte inneemt en dat het veel werk is om het wasgoed uit te hangen. Als je veel en vaak wast, neemt een waslijn dus bijna permanent ruimte in beslag. Ook kunnen handdoeken soms ruw en hard worden als je ze aan een waslijn droogt. Verder moet je er goed op letten dat je voldoende ventileert omdat er anders problemen met schimmelvorming kunnen ontstaan. Bij ventilatie gaat er echter ook warme lucht uit je huis verloren, wat in de winter veel energie kan kosten.
Wasgoed drogen in een wasdroger
Wasgoed in een wasdroger laten drogen is de meest makkelijke manier van drogen: je stopt het er in en haalt het er na een paar uur weer uit. Geen gedoe met wasgoed op een wasrek hangen en daarna alles weer af moeten halen. Ook heb je met een wasdroger nooit last van regen. En met een moderne warmtepompdroger, valt het energieverbuik eigenlijk best mee, vooral als je het vergelijkt met stookkosten in een geventileerde ruimte in de winter. En hadden we al verteld over de heerlijk zachte handdoeken die je door ze te drogen in een wasdroger krijgt? Bovendien droogt een warmtepompdroger op veilige, lage temperaturen zodat kleding veel minder aan slijtage en krimp onderhevig is.
Conclusie: een droger is makkelijker
Een moderne warmtepompdroger voorziet in gebruiksgemak en heeft meer voordelen dan nadelen. Drogen aan een waslijn lijkt zo eenvoudig maar heeft ook zo zijn nadelen. Met een wasdroger bespaar je ruimte en wordt wasgoed onder alle omstandigheden efficiënt gedroogd. En met een wasdroger wordt je was ook goed droog als het buiten koud is of regent. Bovendien krijg je met een wasdroger wél heerlijk zachte handdoeken. En natuurlijk is het minder werk; je doet het wasgoed in de droger en haalt het er na een paar uur weer uit. En dat bespaart je een hoop gedoe met wasknijpers en uithangen.