Tips voor een goedkoper huishouden

Het is anno 2023 helemaal niet meer zo goedkoop om een eigen koophuis te hebben. Er zijn bijna geen gezinnen meer waar alleen de man werkt en waar de vrouw gezellig thuis is voor de kinderen. Men kan eigenlijk helemaal niet meer rondkomen op de ouderwetse manier. Toch zijn er manieren om de maandelijkse vaste lasten en kosten te verlagen, zodat je minder hoeft te werken. Hier zijn enkele tips voor een goedkoper huishouden, want wij geloven dit: een goedkoper huishouden, is een gelukkiger huishouden.

Tip #1 – Ga voor ledlampen

Als we het hebben over ledlampen, dan bedoelen we daar natuurlijk mee dat we het je aanraden om oude gloeilampen niet meer te gebruiken. Gloeilampen verbruiken flink meer stroom dan ledlampen en met een dergelijke vervanging, kun je ervoor zorgen dat jouw maandelijkse lichtrekening goedkoper wordt. Hetzelfde geldt vaak echter voor veel andere huishoudelijke apparaten met een stekker: hoe nieuwer, hoe zuiniger. Probeer dus met die bril eens door je huis te lopen.

Tip #2 – Ga voor groene energie

Groene energie was voorheen altijd een duurdere optie: zonnepanelen kosten een fortuin, een warmtepomp was al helemaal niet te betalen. Tegenwoordig echter, mede door de stijgende energiekosten, is het juist winstgevend om die hightech en moderne dingen aan te schaffen. Je kunt per jaar met zonnepanelen ongeveer zo’n 500 euro besparen op je gas-, water- en lichtrekening. Dat is het wel waard, toch?

Tip #3 – Ga isoleren en bezuinigen

Je kunt een hoop doen om goedkoper uit te zijn elke maand. Je kunt ervoor kiezen om te isoleren met bijvoorbeeld gelaagd glas zodat er geen kou meer naar binnenkomt door de ramen. Met de juiste glassoort zorg je voor een goede isolatie in je huis en zorg je ervoor dat er onderaan de streep minder gas wordt betaald.

Tip #4 – Ga naar de bank

Een belangrijke tip die we je graag meegeven, is om met de bank te gaan praten. Waarschijnlijk heb jij een hypotheek op je huis en betaal je maandelijks de bank terug. Een groot deel van jouw maandelijkse rekening bestaat echter uit ‘procenten’, rente. En deze rente kan vast en zeker omlaag. Het is dus belangrijk om met de bank te gaan praten, onderhandelen, zelfs. Misschien mag die rente een procentpunt omlaag: dat is al gauw een aantal tientjes per maand. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Tip #5 – Ga voor recuperatie

Een andere manier om geld te besparen, is om te gaan voor het recupereren van regenwater. Je kunt een regenbak installeren onder aan de regenpijp en ervoor zorgen dat de wc wordt doorgetrokken met regenwater. Ook kun je regenwater gebruiken om de tuin te bevloeien, een zwembadje te vullen en andere dingen die niet per se schoon drinkwater vereisen.  

Bezuinig

Natuurlijk zijn er nog een heleboel andere manieren om te bezuinigen: je kunt minder eten bestellen en meer zelf gaan koken, je kunt een goedkopere auto gaan rijden en je kunt vragen aan je baas om een opslag. Kortom, er zijn genoeg manieren en het belangrijkste is: wees creatief, dan komt het helemaal goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *